ISS Conference 2021 Slides and Recordings

Monday - March 22, 2021

Time (MDT)

Topic

Speaker

Slides

Recording

9:00 AM

Intro/Keynote

Intro: Davide Del Vento (NCAR)
Keynote: Everette Joseph (NCAR Dir.)

Slides Recording

9:30 AM

Bridging Pythonicity with performance: Monte-Carlo on GPU case study using ThrustRTC and CURandRTC

Piotr Bartman (Jagiellonian University)

Slides Recording 

10:00 AM

BREAK (30 minutes)

10:30 AM

Scalable Data Management: Automation and the Modern Research Data  Portal

Vas Vasiliadis (University of Chicago)

Slides Recording

11:00 AM

Continuous Integration in JEDI and WRF

Maryam Abdi-Oskouei (NCAR)

Slides Recording 

11:30 AM

LUNCH (1 hour)

12:30 PM

Taking Advantage of Machine Learning (ML) for Fire Radiative Power (FRP) Modeling

Christina Kumler (CIRES/NOAA/GSL)

Slides Recording

1:00 PM

LOFS: A simple file system for high resolution atmospheric models

Leigh Orf (University of Wisconsin)

Slides Recording

1:30 PM

BREAK (30 minutes)

2:00 PM

From PeleC to PeleACC, to PeleC++: What we learned porting our AMReX application to two modern GPU programming models

Jon Rood (NREL)

Slides Recording

2:30 PM

A Portable Framework for Multidimensional Spectral-like Transforms At Scale

Dmitry Pekurovsky (USCD)

Slides Recording

3:00 PM

ADJOURN


Tuesday - March 23, 2021

Time (MDT)

Topic

Speaker

Slides

Recording

9:00 AM

A stencil-oriented framework for performance-portable weather and climate applications in Python

Stefano Ubbiali (ETH Zurich)

Slides Recording

9:30 AM

ACOM Dispatcher to Plot Near-Real-Time Forecasts of Chemical Weather

Carl Drews (NCAR)

Slides Recording

10:00AM

BREAK (30 minutes)

10:30AM

Autoencoders for anomaly detection in particle accelerators

Jonathan Edelen (Radiasoft)

Slides Recording

11:00AM

Maintainable HPC with Python and C++

Srijith Rajamohan (Databricks)

Slides Recording

11:30AM

LUNCH (1 hour)

12:30PM

Expanding Impact Metrics Contexts With Software Citation

Keith Maull (NCAR)

Slides Recording

1:00 PM

Trans-Disciplinary Insights for Climate Science Modeling and Big Data

Seth McGinnis (NCAR)

Slides Recording

1:30 PM

BREAK (30 minutes)

2:00 PM

High-level, human-centric abstractions in Julia and Python for geophysical simulation

Gregory Wagner (Massachusetts Institute of Technology)

Slides Recording

2:30 PM

Acceptance Test with buildtest and Cori Testsuite

Shahzeb Siddiqui (Lawrence Berkeley National Lab)

Slides Recording

3:00 PM

ADJOURN

 

Wednesday - March 24, 2021

Time (MT)

Topic

Speaker

Slides

Recording

9:00 AM

Climate Lab: A Tool for analysing climate data

Chandrima Chakrabarty (Climate Research & Services, India Meteorological Department, Pune)
*Not Recorded*

NOT AVAILABLE NOT RECORDED

9:30 AM

How do we simplify Cloud HPC Integration?

Boyd Wilson (Omnibond)

Slides Recording

10:00AM

BREAK (30 minutes)

10:30AM

PyELM-MME: A Python platform for Extreme learning machine based Multi-Model Ensemble

Nachiketa Acharya and Kyle Hall (International Research Institute for Climate and Society (IRI), The Earth Institute at Columbia University)

Slides Recording

11:00AM

Separating physics and performance: Using Python to implement fast and maintainable climate models.

Rhea George (Vulcan)

Slides Recording

11:30AM

LUNCH (1 hour)

12:30PM

Collaborative Exploration of Scientific Datasets using Immersive and Statistical Visualization

Nicholas Brunhart-Lupo (National Renewable Energy Lab)

Slides Recording

1:00 PM

Using GitHub Actions for Continuous Integration Testing of Scientific C, Fortran, and Python Codes

Ed Harnett (CIRES/NOAA/GSL)

Slides Recording

1:30 PM

BREAK (30 minutes)

2:00 PM

Implementation of WRF as a Service in the AWS Cloud

Don Morton (Boreal Scientific Computing)

Slides Recording

2:30 PM

Empirical Inverse Transform Function for Ensemble Forecast Calibration

Weiming Hu (The Pennsylvania State University)

Slides Recording

3:00 PM

SHORT BREAK (15 minutes)

3:15 PM

Networking Session

Sponsored by Omnibond

4:00 PM

ADJOURN


Thursday - March 25, 2021

Time (MT)

Topic

Speaker

Slides

Recording

9:00 AM

TUTORIAL: E4S: Extreme-scale Scientific Software Stack

Sameer Shende (University of Oregon)

Slides Recording Part 1

10:20AM

BREAK (20 minutes)

10:40AM

TUTORIAL: E4S: Extreme-scale Scientific Software Stack

Sameer Shende (University of Oregon)

Slides Recording Part 2

12:00PM

LUNCH (1 hour)

1:00 PM

TUTORIAL: Better Scientific Software

David Bernholdt, David Rogers (Oak Ridge National Lab) and Anshu Dubey, Rinku K. Gupta (Argonne National Laboratory)

Slides

Recording Part 1
Recording Part 2
Recording Part 3
Recording Part 4

2:20 PM

BREAK (20 minutes)

2:40 PM

TUTORIAL: Better Scientific Software

David Bernholdt, David Rogers (Oak Ridge National Lab) and Anshu Dubey, Rinku K. Gupta (Argonne National Laboratory)

Slides Recording Part 5
Recording Part 6
Recording Part 7
Recording Part 8
Recording Part 9

4:00 PM

ADJOURN


Friday - March 26, 2021

Time (MT)

Topic

Speaker

Slides

Recording

9:00 AM

TUTORIAL: An Introduction to Advanced Features in MPI

Victor Eijkhout & Amit Ruhela (Texas Advanced Computing Center)

Slides Recording 1

10:20AM

BREAK (20 minutes)

10:40AM

TUTORIAL: An Introduction to Advanced Features in MPI

Victor Eijkhout & Amit Ruhela (Texas Advanced Computing Center)

Slides Recording 2

12:00PM

LUNCH (1 hour)

1:00 PM

Stream data processing from multiple satellite data sets under the NASA/GEWEX SRB project

Vardan Gyurjyan (Jefferson Lab)

Slides Recording

1:30 PM

Performance exploration of NALU on aarch64 systems

Srinath Vadlamani (Arm)

Slides Recording

2:00 PM

A Deep Learning Approach for Intelligent Thinning of Satellite Data

Sarvesh Garimella (MyRadar)

Slides Recording

2:30 PM

Final Remarks

Davide Del Vento (NCAR)

2:40 PM

ADJOURN